Citrommártás
Ajánlott fogyasztás: Szombat
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:
- 1 evőkanál pecsenyezsiradék
- 1 evőkanál liszt
- 1 pohár víz- 1 citrom, citromhéj
- 1 dl tejföl.
A zsiradékon a lisztet átsütjük, vízzel felengedjük, jól felforraljuk. Beletesszüka citrom levét, késhegynyi reszelt citromhéjat, és simává keverjük a tejföllel. Melegen tálaljuk hús mellé.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Cseresznyemártás
Ajánlott fogyasztás: Vasárnap
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók:
- 50 dkg cseresznyebefőtt vagy mirelit cseresznye
- 1 evőkanál liszt
- cukor (izlés szerint)
- 2 dl tejföl
- fahéj, szegfűszeg (izlés szerint).
A kimagozott cseresznyét 2-3 evőkanál vízzel felforraljuk (ha mirelit-puhára főzzük). Majd szitán áttörjük vagy robotgépben pépessé daráljuk. A liszttel kevert tejföllel ismét felforraljuk. Cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Főtt marhahússal és tört burgonyával tálaljuk.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Gombamártás
Ajánlott fogyasztás: Csütörtök
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 15 dkg gomba
- 1 csomó petrezselyemzöld
- 2,5 dl csontlé vagy húsleveskockából készült lé
- 2 dl tejföl
- 1 kis fej hagyma
- 2 evőkanál liszt
- só, bors, pirospaprika (izlés szerint)
- 1 evőkanál olaj
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, szitán lecsurgattjuk, és apróra vágjuk. A szintén apróra vágott vöröshagymát a zsiradékon rózsaszínűre fonnyasztjuk, majd belekeverjük a gombát és a finomra vágott petrezselymet. Fedő alatt 5 percig pároljuk. Meghintjük 1 evőkanál liszttel, megsózzuk, borsozzuk és föleresztjük a csontlevével. Ezután behabarjuk a 2 dl tejfölben elkavart kanálnyi liszttel. Együtt néhány percig forraljuk. Burgonyás omlettet, a gombamártással fölmelegítve tálaljuk.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Kapormártás
Ajánlott fogyasztás: Hétfő
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:
- 2 csomó kapor
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- ecet, só (izlés szerint)
Az apróra vágott kaprot kevés vízben megfőzzük, majd a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Ecettel savanyítjuk, és még egyszer felforraljuk. Burgonyás omlettel tálaljuk.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mustármártás
Ajánlott fogyasztás: Péntek
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók:
- 2 evőkanál margarin
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl fehérbor
- 4 kávéskanál mustár
- só, cukor (izlés szerint)
A margarinból és lisztből világos rántást készítünk, felöntjük a borral, pár percig forraljuk, majd hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, belekeverjük a mustárt, ízesítjük sóval, cukorral. Párolt rízzsel fogyasztjuk.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Paradicsommártás
Ajánlott fogyasztás: Hétfő
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók:
- 1 doboz paradicsompüré
- 1 kis fej vöröshagyma
- rozmaring vagy babérlevél, só, törött bors (izlés szerint)
Az olajban megpirítjuk a hagymát, beleöntjük a paradicsompürét és kétszer annyi vizet, sóval, borssal, rozmaringgal ízesítjük, és néhány percig forraljuk. Tojásos virslivel tálaljuk.
-----------------------------------------------------------------------------------------------